Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzteklina

31. 3. 2010

 Klinické příznaky vztekliny u zvířat

Klinické příznaky vztekliny u zvířat jsou klasifikovány podle charakteru převládajících příznaků do několika forem.

Zuřivá forma (nejčastější)      

1. stádium počáteční (parodální, melancholické) - trvá 1-3 dny, nastupují změny chování a temperamentu, apatie, neposlušnost (tu má náš Frenki od malička :-D), agresivní jedinci se stávají přítulnýmia naopak. Objevuje se fotofobie (zalézání do tmavých koutů), bezdůvodné  vrčení či vytí. Pes přestává poznívat známé lidi, je neklidný, opakovaně lehá - vstává, chodí dokola: chůze se stává labilní, svalový tonus je zvýšený, někdy je možno pozorovat lapání po fiktivních předětech, chuť k příjmu krmiva je snížená a v důsledku obrny hrtanu se začánají objevovat polykací potíže s následným výtokem slin.

 

2. stádium excitační (iritační) - trvá 3 dny, nastupuje agresivita, nemocné zvíře napadá jiná zvířata včetně člověka, vrhá se na stěny, okusuje nebo požírá nepoživatelné předměty (např. kameny, dřevo, sklo), oběvuje se šilhání, silné svěďění (zvíře se škrábe až do masa), zvíře zavřené v kleci kouše do mříží a předmětů bez ohledu na zraňování čelisti, jazyka a lámání zubů, z důvodu ochrnutí hrtanových svalů jsou hlasové projevy atypické (štěkot bývá ochraptélý nebo ve vysoké tonině) a zvířata nemohou přijímat potavu, jazyk vyčnívá z tlamy a patrné je silné slinění, typické je narušení reflexů hlavových nervů a obrna lícního nervu.

 

3. stádium paralytické - trvá 4-5 dní, počáteční paralýza (ochrnutí) svalů hlavy a šíje zasahuje další svalové skupiny, dochází k ochrnutí pánevních končetin, močového měchýře, konečníku, hrudních končetin a následně celého těla: zvíře je bez schopnosti hlasových projevů, tělesná teplota je nejprve velmi vysoká a pak klesá pod normu, nastupuje koma: smrt nastává v důsledku ochrnutí dechového centra.

 

 

Výše popsané jsou typické příznaky průběhu vztekliny u většiny zvířat, kromě toho však vzteklina může probíhat jako tzv:

 

Tichá forma             

Excitační stádium chybí, nebo nebo je nevýrazné, převládá deprese a paralýza.

Atypická forma        

Chronický průběh, hubnutí, atrofie svalstva, zánět žaludku a střev.

Smíšená forma      

Kombinace předchozích.

________________________________________________________

 

 

!!!PROSÍM PRO DOBRO NÁS VŠECH! OČKUJTE SVOJE PEJSKY ČI JINÁ ZVÍŘÁTKA KAŽDOROČNĚ PROTI VZTEKLINĚ!!!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář